Muzeul Poni-Cernătescu - Evenimente
Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala. Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Fundația Culturală Artex Instrumente Structurale

Evenimente

Calendar evenimente
6 septembrie 2014:
"Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu", ediția a III-a"

6 septembrie 2013:
Noaptea la Muzeul Poni-Cernatescu, editia a II-a”

31 august - 2 septembrie 2012:
Noaptea la Muzeul Poni-Cernatescu
Eveniment de epoca

1 Iunie 2012:
Chimie distractivă
Evenimente conexe

26 septembrie - 26 octombrie 2014, Expoziţia "Profesorul Radu Cernătescu. 120 de ani de la naştere"

Personalitatea profesorului Radu Cernătescu va fi prezentată prin intermediul documentelor, fotografiilor, cărţilor de specialitate din inventarul documentar al Arhivelor Naţionale Iaşi - Fondul familial Poni, precum şi din patrimoniul Muzeului "Poni-Cernătescu".

Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 26 septembrie 2014, orele 12.00, la Muzeul "Poni-Cernătescu", str. Mihail Kogălniceanu, nr. 7B.

Programul acestui eveniment, dedicat personalității profesorului Radu Cernătescu, include prezentări de referate ştiinţifice realizate de elevi ai Colegiului Tehnic de Electronică și Telecomunicații Iași, îndrumaţi de prof. Doina Iuliana Gavriloaiei.

17 - 18 mai 2014, NOAPTEA EUROPEANĂ a MUZEELOR, ediția a X-a

Cea de-a X-a ediție a evenimentului NOAPTEA EUROPEANĂ a MUZEELOR, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) s-a desfășat în noaptea de 17 spre 18 mai 2014.

Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași a invitat publicul, între orele 15.00 - 02.00, la Muzeul "Poni - Cernătescu" (str. Mihail Kogălniceanu nr. 7 B, Iași).

Programul acestei ediții al Nopții Muzeelor a inclus următoarele manifestări cu intrare liberă:
ora 17.00 - Vernisajul expoziţiei "Stereoscopia - în căutarea reliefului"
ora 17.30 - Vernisajul expoziţiei - concurs de fotografie "Slalom fotografic.
ora 19.00 - Spectacol de muzică, dans şi poezie susținut de elevii Colegiului Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi. Coordonator prof. Carmen Zaharia Danicov.

Concert de muzică clasică

Un moment muzical susţinut de Liviu Cristian Scripcaru, vioară, elev la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, clasa prof. Calistrat Catargiu, a avut loc pe 19 ianuarie 2013, în cadrul evenimentului “In memoriam Ştefan Procopiu”.

Ziua internațională a femeii

Pe data de 8 martie 2013 a avut loc manifestarea “In memoriam Alexandrina Palade Năstase (1840-1972)”, dedicată Zilei internaţionale a femeii.

Muzică și dans la Muzeu

Pe data de 18 mai 2013 la Muzeul „Poni – Cernătescu” au avut loc manifestări dedicate Zilei Muzeelor, precum şi Nopţii Muzeelor, facand parte din program spectacole de muzică şi dans realizate de elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, coordonaţi de doamna profesoară Carmen Zaharia Danicov.

Conferințe

Conferința de presă privind sustenbilitatea proiectului – 12 septembrie 2013

Conferința de presă privind sustenabilitatea proiectului „Muzeul Memorial Poni – Cernătescu – un colț de istorie ieșeană”, cod SMIS 25638, a avut loc joi, 12 septembrie, la sediul Fundației Culturale Artex din București. La întâlnirea cu jurnaliștii au fost prezentate activitățile desfășurate în primul an de sustenabilitate și rezultatele obținute.

Lansări publicații

Lansarea volumului „Stefan Procopiu – mărturii documentare”

Volumul „Stefan Procopiu – mărturii documentare”, editor Teodora - Camelia Cristofor, ce reuneşte documente, corespondentă, fotografii, disertaţii şi articole semnate de Ştefan Procopiu, aflate în patrimoniul muzeal, a fost lansat în cadrul evenimentului “In memoriam Ştefan Procopiu” organizat, la 19 ianuarie 2013, cu prilejul împlinirii a 123 de ani de la naşterea savantului Stefan Procopiu.

Simpozioane
Ateliere

4 aprilie – 10 mai 2014, Manifestarea "Momente din istoria chimiei"

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu" din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi a invitat vineri, 4 aprilie 2014, orele 12.00 la manifestarea "Momente din istoria chimiei" prilejuită de comemorarea a 89 de ani de la moartea savantului Petru Poni, care s-a desfăşurat la Muzeul "Poni-Cernătescu".

Evenimentul a cuprins vernisajul expoziţiei "Carte de ştiinţă şi tehnică din patrimoniul muzeal", curator Teodora - Camelia Cristofor şi un concurs de cunoştinţe teoretice cu tema "Petru Poni. Viaţa şi opera", la care au participat elevi din clasele a IX-a de la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii Iaşi.

21 martie 2014, Ziua Internaţională a Poeziei

Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi a sărbătorit Ziua Internaţională a Poeziei, la data de 21 martie. La Muzeul "Poni-Cernătescu" a avut loc recitalul de poezie "Studiu pentru Matilda" susţinut de elevii clasei a X-a F, secţia teatru, de la Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi. Elevii au fost îndrumaţi de doamna profesoară Alice Ioana Sfaiter. Elevii au recitat poezii din creaţia literară a Matildei Cugler-Poni şi a lui Auguste Dorchain, poet francez, prieten al familiei Poni.

Ziua Internaţională a Poeziei este o sărbătoare instituită de UNESCO în anul 1999. UNESCO recunoaşte, astfel, abilitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane.

Concurs de chimie pentru elevi

În data de 3 aprilie 2013, lasediul Muzeului Memorial „Poni-Cernătescu” a avut loc o activitate educativă în colaborare cu Şcoala “Ion Ghica” Iaşi. Au participat elevi din clasele a VIII-a, coordonaţi de doamna profesoară Viorica Ciobanu. Elevii şi-au evaluat cunoştinţele despre viaţa şi activitatea profesorului Petru Poni în cadrul unui concurs şi au prezentat lucrări pe teme de chimie.

"Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu", ediția a treia

Fundația Culturală Artex a organizat, sâmbătă, 6 septembrie 2014, la Muzeul Memorial Poni-Cernătescu din Iași cea de-a treia ediție a festivalului "Noaptea la Muzeul Poni–Cernătescu" și face parte din al doilea an de sustenabilitate a proiectului "Muzeul Memorial Poni-Cernătescu – un colț de istorie ieșeană".

Evenimentul are rolul de a continua activitățile de promovare din cadrul proiectului "Muzeul Memorial Poni-Cernătescu – un colț de istorie ieșeană", cod SMIS 25638, Axa Prioritară 5 – "Dezvoltarea și promovarea turismului", Domeniul Major de Intervenție 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică", derulat de Fundația Culturală Artex în perioada 15 septembrie 2011 – 14 septembrie 2012, având ca scop consolidarea turismului în județul Iași, cât și valorificarea potențialului turistic al localității prin aducerea în prim plan a Muzeului Memorial Poni-Cernătescu.

Fundația Culturală Artex și-a propus ca, prin continuarea seriei de evenimente "Noaptea la Muzeul Poni-Cernătescu", muzeul să devină un spațiu deschis, accesibil, atractiv și interactiv, pe care vizitatorii – în special cei mici - să îl descopere în toată valoarea lui și să-l reviziteze cu plăcere de fiecare dată.

Festivalul „Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu”, ediția a doua

Fundația Culturală Artex a organizat, pe 6 septembrie 2013, la Muzeul Memorial Poni-Cernătescu din Iași, cea de a doua ediție a evenimentului „Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu”.

Evenimentul a făcut parte din activitatea de sustenabilitate a proiectului „Muzeul Memorial Poni – Cernătescu – un colț de istorie ieșeană”, cod SMIS 25638, selectat în cadrul Programului Operațional Regional, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013 “Investim în viitorul tău!” și derulat de Fundația Culturală Artex în perioada 15 septembrie 2011 – 14 septembrie 2012.

„Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu” și-a propus să apropie publicul de patrimoniul muzeal și să facă din această instituție un loc atractiv și accesibil pentru toate categoriile de vârstă.

Evenimentul a avut un caracter interactiv, îmbinând fragmentele de istorie cu elementele educative pentru copii. Elevii au beneficiat de tururi speciale ale Muzeului, care le-au testat cunoștințele și le-au adus noi informații. Muzeul a găzduit un atelier-concurs de pictură pe materiale neconvenționale, cele mai bune lucrări ale participanților fiind premiate.

Expoziția permanentă a putut fi vizitată și după terminarea programului obișnuit de lucru al muzeului, până la orele 22:00. Oaspeții au avut parte de tururi ghidate și de scurte dar eficiente lecții de chimie.

Eveniment de epoca la Muzeul Poni – Cernatescu din Iasi

Fundația Culturala Artex, alaturi de Muzeul Memorial Poni – Cernatescu din Iasi, a organizat in perioada 31 august - 2 septembrie 2012, festivalul „Noaptea la Muzeul Poni – Cernătescu”.

In cadrul acestui eveniment muzeul s-a transfromat intr-un spatiu cu o atmosfera boema, specifica secolului al XIX-lea si au fost intampinati de personaje importante ale perioadei respective. Cei doi celebri chimiști care au dat numele muzeului au fost și ei prezenți în incinta muzeului, sub formă de holograme. Expoziția permanentă a putut fi vizitată până târziu, iar în curtea muzeului au avut loc concerte de muzică de epocă, spectacole de poezie și dansuri de societate, proiecții de film documentar. Copiii au putut participa la ateliere distractive de știință, la sesiuni creative de desen și au învățat noțiuni elementare de origami – arta plierii hârtiei.

Chimie distractivă la Muzeul Poni - Cernătescu

De 1 Iunie 2012, Muzeul „Poni - Cernătescu” a organizat manifestarea „Ora de chimie”, în cadrul proiectului educaţional „Chimie distractivă” dedicat elevilor de gimnaziu şi liceu. Elevii au vizitat muzeul şi au participa la realizarea de experimente amuzante în laboratorul de chimie.

La proiect au participat elevii clasei a VIII-a B de la Şcoala „Ion Ghica” Iaşi, coordonaţi de d-na prof. Viorica Ciobanu şi elevii clasei a IX-a E de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iaşi, coordonaţi de d-na prof. Ioana Chiruţă.

În săptămâna 2-6 aprilie 2012, Muzeul „Poni-Cernătescu” a desfăşurat activităţi în cadrul proiectului educaţional „Şcoala altfel”. Elevii ieşeni au vizitat muzeul şi au participat la ateliere de chimie în laborator.

Total vizitatori: 153260

Regio

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tau!
Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați: www.fonduri-ue.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene și a Guvernului României.
© Fundația Culturală Artex