Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala. Uniunea Europeană Guvernul României Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Fundația Culturală Artex Instrumente Structurale

Expoziții

Prezent

Expoziţia permanentă are menirea de a prezenta publicului, prin intermediul exponatelor pe care le conservă în patrimoniul său, o serie de aspecte legate de istoria casei familiei Petru Poni, precum şi mărturii referitoare la contribuţia adusă de unele personalităţi ieşene la dezvoltarea chimiei în ţara noastră: Petru Poni, Anastasie Obregia, Petru Bogdan, Nicolae Costăchescu, Radu Cernătescu, Ilie Matei, Mihai Dima, Ion Zugrăvescu, Gheorghe Alexa.

Expoziţia conservă obiecte de mobilier, cărţi, obiecte de artă, documente, fotografii, minerale, corespondenţă, lucrări ştiinţifice, partituri muzicale etc.

Expoziţia de bază este amenajată în şase camere, dintre care cinci sunt organizate în stil memorial: holul de primire, sufrageria, biblioteca, camera "Matilda Cugler-Poni"şi camera "Radu Cernatescu", iar a şasea cameră este dedicată personalităţilor chimiei ieşene şi este amenajată ca un laborator de chimie destinat atelierelor de pedagogie muzeală.

Prima sală a muzeului reconstituie un hol de primire tipic ieşean de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi început de secol XX. Holul de primire, reprezenta în epocă un spaţiu privat, deschis permanent socializării, şi constituia locul predilect de reunire zilnică a familiei, dar şi de primire a musafirilor. Acest spaţiu era folosit cu diferite ocazii şi ca salon de dans. Piesele de mobilier grupate în jurul unei măsuţe, marchează intenţia de a sugera atmosfera specifică unui astfel de interior de epocă.

Musafirii erau invitaţi apoi în sufrageria ce conservă mobilierul din lemn de stejar, sculptat, care a aparţinut familiei Poni, reproduceri de artă, fotografii şi obiecte de artă decorativă. În această cameră se ţineau uneori şedinţele Junimii, de la care erau nelipsiţi Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă, Ioan Slavici s.a.

Biroul era un spaţiu de relaxare prin lectură şi cuprinde biblioteca şi biroul de studiu. Aici se păstrează un important număr de materiale documentare, dintre care se remarcă lucrările ce atestă contribuţia adusă de Petru Poni în chimie, fizică şi istorie. Nu lipsesc obiectele pe care prestigiosul om de ştiinţă le-a utilizat ca instrumente de scris (călimara, trusa de birou) sau cele care au marcat trecerea timpului (caietul de însemnări, ceasul de birou) şi au înregistrat, pe diverse suporturi, amprenta dimensiunii operei ştiinţifice a savantului.

Camera dedicată Matildei Cugler-Poni, soţia savantului, amenajată în stil "salonaş", era locul destinat odinioară conversaţiilor feminine, pe teme casnice ori mondene, sau pur şi simplu un refugiu mai intim pentru timpul liber al membrilor familiei. Sunt etalate piese de mobilier de la sfârşitul secolului XIX început de secol XX, în stil eclectic, precum: dulap cu placă de marmură, bufet de sufragerie, dulap pentru dormitor, măsuţă rotundă din lemn Thonet, consolă lemn, scrin cu patru sertare furnir maro, măsuţă cu picior spiralat), dar şi obiecte de artă decorativă (oglindă toaletă, casetă pentru prizat tutun, caseta argintată pentru bijuterii, un binoclu de sidef, o piesă din lac japonez pentru birou) şi fotografii, toate descriind o traiectorie a amintirilor despre viaţa şi opera poetei.

Camera destinată academicianului Radu Cernătescu, nepotul lui Petru Poni adăposteşte piese de mobilier, fotografii, obiecte personale, care au aparţinut prestigiosului profesor chimist. Piesele de mobilier specifice unui astfel de cadru ambiental (măsuţa şi fotoliu, şifonierul, canapeaua şi fotografiile) alături de alte obiecte, ce sugerează faptul că muzica avea locul ei bine marcat în viaţa familiei Poni (pianul „Bosendörfer” şi patefonul His Master's Voice cu o importantă colecţie de discuri din ebonită), îşi propun să creioneze un spaţiu cotidian destinat reflecţiei şi relaxării.

Laboratorul de chimie cuprinde o masă de lucru cu substanţe, sticlărie şi ustensile necesare realizării unor experienţe de chimie atractive, o plasmă multi-touch cu un soft de chimie, vitrine ce adăpostesc importante documente, cărţi de specialitate, diplome, fotografii şi obiecte personale, ce au aparţinut unor renumiţi profesori şi anume: Nicolae Costăchescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugrăvescu

Ţinând cont preocupările chimistului Petru Poni în domeniul mineralogiei, la demisolul clădirii, a fost amenajată o expoziţie de minerale şi flori de mină. Astfel, într-un spaţiu generos, ce cuprinde două camere mari, prevăzute cu boltă, a fost reconstituită o atmosferă minieră, care să sugereze locul din care se extrăgeau aceste minerale.

Arhivă

In memoriam Ştefan Procopiu

La Muzeul „Poni-Cernătescu”, în ziua de 19 ianuarie 2013 a avut loc evenimentul “In memoriam Ştefan Procopiu” organizat cu prilejul împlinirii a 123 de ani de la naşterea savantului Stefan Procopiu. Din program au făcut parte: Vernisajul expoziţiei memoriale „Pagini de viaţă”, ce a prezentat publicului obiecte personale, fotografii, diplome, distincţii, lucrări ştiinţifice ale savantului, din patrimoniul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“. Personalitatea renumitului om de ştiinţă a fost evocată de prof. univ. dr. Dumitru Luca, prorector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, decan al Facultăţii de Fizică – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi, prof. univ. dr. Mardarie Sorohan, conf. univ. dr. Aurica Mândreci şi lect. univ. dr. Sorin Talasman.

In memoriam Petru Bogdan

În data de 30 ianuarie 2013, la Muzeul “Poni-Cernătescu” a fost organizată manifestarea omagială “In memoriam Petru Bogdan”, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea savantului. Evenimentul a inclus vernisajul expoziției „Petru Bogdan. Evocări”, organizată de Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale și Muzeul ”Poni-Cernătescu”

Noaptea Muzeelor, 2013

Pe data de 18 mai 2013 la Muzeul „Poni – Cernătescu” au avut loc manifestări dedicate Zilei Muzeelor, precum şi Nopţii Muzeelor. Din program au făcut parte vernisajul expoziţiei „In memoriam Ilie Matei” ce a prezentat documente, fotografii, cărţi de specialitate din patrimoniul Muzeului „Poni–Cernătescu” precum şi din inventarul documentar al Arhivelor Naţionale Iaşi.

Noaptea Muzeelor la Poni-Cernătescu (2012)

În ziua de 19 mai 2012, Muzeul „Poni-Cernătescu” a organizat o serie de manifestări cultural-artistice dedicate „Nopţii Muzeelor”, în colaborare cu Universitatea de Arte “George Enescu” - Facultatea de Teatru, Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale, Trupa „Famous” şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”. Studenţii Facultăţii de Teatru au prezentat spectacolul “Apunake şi alte fenomene” (colaj de poezii şi fragmente din lucrările literare ale scriitorului avangardist Grigore Cugler, nepotul poetei Matilda Cugler Poni), în regia Dumitrianei Condurache.

Expoziţia „Întrunire de familie”, dedicată familiilor academicianului Petru Poni şi a poetei Matilda Cugler, a prezentat documente, fotografii şi obiecte personale ale membrilor celor două familii. Exponatele aparţin patrimoniului Muzeului „Poni - Cernătescu” şi fondului documentar al Arhivelor Naţionale. Elevii Colegiului de Artă „Octav Băncilă” au încântat publicul cu un spectacol de muzică şi dans.

160 de ani de la naşterea poetei Matilda Cugler Poni

Pe data de 5 aprilie 2011, cu prilejul comemorării a 160 de ani de la naşterea poetei Matilda Cugler Poni, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul „Poni - Cernătescu” a organizat manifestarea culturală „Matilda Cugler Poni, o poetă în pragul uitării”, în colaborare cu Muzeul Literaturii Iaşi, Direcţia Judeţeană Iaşi a Arhivelor Naţionale şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”. Evenimentul s-a desfăşurat în Galeriile „Pod Pogor” de la Muzeul Literaturii Iaşi.

În acest context, Muzeul “Poni-Cernătescu” a organizat expoziția „Matilda Cugler Poni, o poetă în pragul uitării”, realizată în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale. La acest eveniment au participat domnul Cătălin Botoşineanu, director al Direcției Județene Iași a Arhivelor Naționale, elevi şi profesori de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi Universitatea de Arte „George Enescu”, artişti lirici de la Filarmonica „Moldova”.

Soprana Mirela Diaconu şi tenorul Liviu Muntean, acompaniaţi la pian de doamna profesoară Carmen Zaharia Danicov, au interpretat romanţe compuse de Eduard Caudella, pe versurile poetei Matilda Cugler Poni. Elevii Alexandra Paftală şi Alexandru Grigoriu de la clasa profesorului Lucian Comănescu, precum şi d-na asist. univ. Iuliana Creţu au recitat poezii din creaţia poetei.

Expoziția „In memoriam Margareta Poni, 1889 – 1973”

Complexul Muzeal Național “Moldova” – Muzeul Memorial “Poni-Cernătescu” Iași, în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale și Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”, a organizat miercuri, 11 martie 2009, manifestarea intitulată In memoriam Margareta Poni, 1889-1973. Muzeul Memorial “Poni-Cernătescu” a organizat expoziția In memoriam Margareta Poni, realizată în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale, precum și concursul Chimiști din familia Poni, care s-a desfășurat cu participarea elevilor din clasele a IX-a și a X-a, sub îndrumarea doamnelor profesoare Mihaela Cucoș și Tamara Slătineanu, de la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”. Pe 9 martie 2009, s-au comemorat 120 de ani de la naşterea chimistei Margaretei Poni, fiica lui Petru Poni La acest eveniment au participat domnul director al Direcției Județene Iași a Arhivelor Naționale, domnul cercetător Adrian Carpov de la Institutul de Chimie Petru Poni, elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, studenţi şi profesori de la Facultatea de Chimie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi. Elevii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” au prezentat informaţii referitoare la viaţa şi opera chimistei ieşene, au dovedit o foarte bună documentare ştiinţifică. Elevii au participat şi la un concurs pe teme legate de viaţa şi activitatea chimiştilor din familia Poni.

Profesorul Radu Cernătescu, omagiat la Muzeul Memorial „Poni - Cernătescu”

Pe data de 29 ianuarie 2008, Muzeul Memorial „Poni - Cernătescu” a organizat manifestarea omagială „In memoriam Radu Cernătescu”, în colaborare cu Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Chimie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi şi Institutul „Petru Poni”. La această dată s-au comemorat 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a academicianului Radu Cernătescu. La acest eveniment au participat conf. dr. Gabi Drochioiu, cercet. dr. Adrian Carpov şi publicistul Ionel Maftei, iar elevii de la Liceul „Vasile Alecsandri” au susţinut referate ştiinţifice. Secretarul ştiinţific al Facultăţii de Chimie, conf. dr. Gabi Drochioiu, a evidenţiat activitatea desfăşurată de chimistul şi pedagogul Radu Cernătescu în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, iar domnul cercetător Adrian Carpov a punctat principalele realizări ale savantului la Institutul de Chimie „Petru Poni”. Elevii au dovedit o bună documentare ştiinţifică, iar prin maniera de prezentare, au demonstrat o mare abilitate în a concepe şi prezenta informaţiile specifice prin noile dispozitive de informare şi comunicare.

Viitor
Total vizitatori: 153255

Regio

www.inforegio.ro

Investim în viitorul tau!
Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați: www.fonduri-ue.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene și a Guvernului României.
© Fundația Culturală Artex